Hideg- és melegburkolás

HÍVJON MINKET!

hidegburkolas arak

Hidegburkolás

A hidegburkolat arról kapta a nevét, hogy hideg érzetet kelt az emberben. A hidegburkolatokat elhelyezhetjük kültéren és beltéren egyaránt. A házon belüli felhasználási területe általában a fürdőszoba, a konyha, az előszoba, s néha a nappali. A házon kívül a terasz, a kerti utak, a medencék, a kerítések, illetve a ház külső fala szokott burkolatot kapni. A hidegburkoló anyagok közé tartozik a kerámia, a porcelán, az üvegcsempe, a természetes kövek, a gránit, a márvány, a mészkő, a téglaburkolat, a cementlap, a műkő, vagy a beton. De miért van szükség ennyiféle és fajta burkolatra?

Amikor új házat vagy lakást veszünk, építkezünk, felújítunk, esetleg új irodába költözünk, ma már szinte természetes, hogy új burkolat kerül fel, hiszen ez adja meg a tér karakterét, hangulatát, s ez biztosítja, hogy bátran használjuk a helyiségeket.

 

Hogyan is vált ilyen elterjedtté a burkolat használata?

A burkolatok fontosságát már régen felismerték, története több évezredes múltra tekint vissza: Nyugat-Ázsiában már az i.e. 9. évezredből vannak utalások padlóburkolatok készítésére. A kerámiaburkolatok az i.e. 3. évezredben jelentek meg Mezopotámiában. Nem csoda, hogy a kerámiaművesség hamar iparággá nőtte ki magát, s elterjedt az egész világon. Az ókori görög és római kultúrában indult meg a mozaik burkolatok készítése, majd a bizánci művészet térhódítása alatt mind padlón, mind falon közkedveltté váltak. Fénykorát a mozaik burkolat az iszlám művészet kezei között élte, ahol elképesztő formai megoldások láttak napvilágot, s mindemellett új mázakat és csempéket is kikísérleteztek. Európában a középkor második felében kezdett elterjedni a kerámia csempe burkolat, ahol különböző mintázott és festett csempékkel burkoltak. Elkezd hódítani a máig népszerű olasz csempe.

Idővel a burkolatok nem csak díszítő elemként funkcionáltak, s előtérbe került tartósságuk és ellenállóságuk. Az első ólommázas csempék a 11. században jelentek meg. Az igazi áttörést a 16. század hozta meg, mikor is megindult az ónmázas kerámia csempék gyártása, amely egy óntartalmú, színesre égetett agyag volt. Az anyag az iszlám kultúra révén került Spanyolországba, s mivel mallorcai kereskedők vitték Olaszországba, innen a majolika név, azonban gyártása Faenza városában honosodott meg, így terjedt el a fajansz név. Jelentősége abban áll, hogy innentől kezdve a csempéket már lakásbelsők, például konyhák, ebédlők, nappali szobák és pincék falainak burkolására is használták. A fajansz népszerűségének csak a porcelán felfedezése és elterjedése szabott határt.

Amikor a mai járólapokra gondolunk, mégsem a majolika vagy a porcelán jut először eszünkbe. Ezt a 18. századi Franciaországnak köszönhetjük, ahol Mettlachi városában megindult – egy új gyártástechnológiával - az egyik legjobb minőségű, csaknem teljesen tömörre égetett cementlap készítése, melyet a város után metlakinak is nevezünk. Ezeket a burkoló lapokat országonként változó színvilág és mintakincs jellemezte. Jóllehet egy időre eltűntek a forgalomból drága előállításuk miatt, manapság újra népszerűek. Ma már több kategóriában gyártják: van a manufakturális valódi cementlap, a gyári, részben cement alapú lap, s a gyári, mázas greslap, cementlap jellegű mintázattal. Ez utóbbi jelzi, hogy idő közben újabb típusú burkolatok is használatba kerültek, melyeket a tömeggyártás hívott életre.

 

Miért van ennyiféle burkolat?

A különböző anyagokból készült burkolatok természetesen más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Amikor összehasonlítjuk a burkolólapokat, a következő jellegzetességekre kell ügyelnünk:

 • Kopásállóság

A burkolatokat felhasználási területeik alapján a szabvány különböző kategóriákba sorolja: van csak falburkolat (járófelületnek nem alkalmas), s vannak kategóriák a kis igénybevételnek kitett belső helyiségek burkolására alkalmas lapoktól az erősebb kopásnak kitett felületek burkolására alkalmas lapokig lakásokban, irodákban, illetve közösségi tereken. A skála 2-5-ig terjed, s mértékét úgy határozzák meg, hogy egy acélgolyókkal telt hengert forgatnak a lapon, s figyelik, hogy hány fordulat után jelentkezik látható kopásnyom.

A mázas greslapok jóval a legmagasabb kategória felett vannak, így a legalkalmasabbak igénybevett helyek burkolására. Emellett jó tudni, hogy a természetes színű lapok kopásállósága nagyobb, mint a mesterségesen előállított színek esetében.

 • Keménység

A burkolat keménységét ásványokéhoz hasonlítják, az adott ásvány burkolatba karcolásával mérik egy 10-es skálán (zsírkőtől a gyémántig)

 • Fagyállóság

Kültéri burkolólapoknál a hazai időjárási viszonyokat tekintve fontos szempont a burkolat fagyállósága. A fagyálló lapok minimális vizet engedhetnek szerkezetükbe, ennek mennyisége kevesebb kell legyen, mint 3 térfogatszázalék. A greslapok vízfelvétele 0.5 %, míg a természetes köveké 5 %.

Fagyálló burkolat esetében az is nagyon fontos, hogy a használt segédanyagok is fagyállóak legyenek, s szakszerű legyen a burkolás (dilatációs hézagok megtartása stb.).

 • Kaliber

Nagyon fontos kategória, hiszen kiemelten fontos tudni, hogy a lapok nem egyforma méretűek. Ez amiatt van, hogy égetés során a lapok vesztenek térfogatukból, s ennek következtében méretkülönbség lép fel. Emiatt csomagolás előtt egy kalibráló géppel megmérik a lapok pontos méretét, s ennek megfelelően összeválogatják az azonos méretű lapokat. A csomagoláson ezt a kaliberszámot ezután feltüntetik. Így lehet, hogy például egy 24x24cm-esnek feltűntetett lap néhány mm-rel kisebb vagy nagyobb. A lapok méretétől függően szabványosítva van egy tűréshatár. Szintén jó tudni, hogy nagyobb méretű lapoknál nagyobb ez a határ, így a fugahézag méretét ez nagyban befolyásolhatja a burkolás során.

Az említett probléma megoldására jelent meg az utóbbi időben a burkolólapok egy drágább változata, mely él csiszolt, más szóval lézervágott, s ezáltal tökéletesen méretpontos. Ezeknél az úgynevezett rektifikált lapoknál nem is beszélhetünk kaliberről.

 • Tónus

Ennél a kategóriánál annyit kell tudni, hogy a burkolólap anyagai az égetés során külső körülmények hatására más színtónusú lapokat eredményezhetnek. Ezért mondják, hogy érdemes a szükségesnél több lapot venni, hogy később, ha javításra vagy cserére lesz szükség, az ne üssön el az eredeti színtől.

 

A ma forgalomban lévő legnépszerűbb hidegburkolatok:

 • Greslapok

A greslap anyagában színezett, teljességében azonos homogenitású, mázatlan, a természetes kövek hatását keltő kerámialap; sokféle színű, méretű és minőségű létezik. Fő pozitívuma, hogy ellenállóbb a természetes anyagoknál. Egyik népszerű típusa a mázas greslap, mint például a már korábban említett cementlap jellegű greslap, mely rendkívüli keménységű, kimagasló kopásállóságú, tökéletes fagyállóságú és higiénikus.

 • Cementlapok (metlaki)

A metlaki 2-3cm vastag, kézzel készült, valódi cementlap. Negatívuma épp ebben rejlik, hiszen porózus, mint a beton, s emiatt - megfelelő kezelés nélkül - tisztántartása nehézkes.  

Magas árfekvésük miatt kimentek a divatból, azonban a retro stílus elterjedésével újra kaphatóak, bár népszerűbbek a cementlap utánzatú lapok, a régi designnal.

 • Mázas kerámia lapok

Ezek lényegében kerámia alapú lapok mázas felülettel. Alapanyaga lehet vörös vagy fehér biszkvit. A máz képezi a kemény, ellenálló felületet, így lényegében ez határozza meg felhasználhatóságát, bár alapvetően a fehér kerámia strapabíróbb a vörösnél.

Manapság igen elterjedt a kerámia mozaik, A kerámia mozaik csempét hálóra ragasztják, s lehet szemenként préselt vagy lapból vágott, illetve anyagában színezett vagy mázas. Művészien dekoratív elem lehet, rengeteg színben kapható. Legfőbb kritériuma, hogy tökéletesen egyenletes felületet igényel.

 • Terrakotta lapok

A terrakotta lapok agyag lapok. Színükben vöröses és sárgás árnyalatúak, mint az agyag, azonban vizes helyiségbe nem ajánlott használatuk.

 • Természetes kőburkolatok

Ide tartoznak például a márvány, gránit, mészkő, travertin, pala, vagy kvarcit burkolatok. Ezek csiszolt, polírozott vagy természetes, rusztikus felületű kőlapok, melyek alkalmasak padlóra és falra, illetve kültérre és beltérre egyaránt. A természetes kőburkolatok ma már 4mm vastagságú burkolólapként is kaphatóak. A természetes köveknek a kerámia lapokkal összehasonlítva hátránya az lehet, hogy azok külső hatások és egyéb körülmények hatására megváltozhatnak.

 • Klinker burkolótégla

Égetett tégla vagy kőhatású kerámia lap - jellegzetesen mediterrán hatást produkáló burkoló anyag. Kültérre és beltérre egyaránt használható: homlokzati falak, lábazati részek, terasz burkolása, avagy belül kiváló dekorációs elem, s kályha vagy padló burkolására is alkalmas.

 • Beton burkolatok

A beton burkolatok lehetnek öntött beton térkövek, járdalapok, vagy gyeprácsok, melyek mind igen tartós, kültéri használatra alkalmasak. Manapság már beltérben is találkozunk beton padló burkolólapokkal. Általános jellemzőjük, hogy igen kopásállóak, s csúszásmentesek, mely igen hasznos lépcsők, járdák, vagy teraszok esetében.

Elterjedőben levő típusa a csiszolt beton, mely tartóssága mellett könnyen takarítható, s viszonylag olcsó, nem beszélve arról, hogy felpolírozva magas fényű, s színezhető, mintázható.

 

Mire kell figyelni a burkolat kiválasztásakor?

A burkolat nemcsak az épületek egyik fő építőeleme, de életünk színtere is, s meghatározó szerepe van a ház hangulatának kialakításában. Talán bele se gondolunk, hogy mi mindent áll ki a burkolat, amikor kisautók gurulnak át a nappalin, a babakocsi ide-oda gördül, tányérok és poharak szóródnak szanaszét, magas sarkúk kopognak, bútorok kerülnek egyik helyről a másikra, vagy éppen fali képeket s egyéb bútorokat tartó szögek fúródnak át a csempén, nem beszélve a külső térburkolatról, melynek még járműveink súlyát is meg kell tartania.

A legfőbb szempont tehát, amire ügyelnünk kell, hogy a burkolat kültérre vagy beltérre kerül, s hogy az adott helyiségben milyen funkciót fog betölteni, illetve mennyi és milyen típusú behatás fogja érni.

 

Egy lap és más semmi? Avagy mi kell még a professzionális burkolás kivitelezéséhez?

Ahhoz, hogy a végeredmény precíz és pontos legyen, két fontos dolognak kell teljesülnie.

Már korábban kiemeltük, hogy az otthonának legmegfelelőbb burkolat és a rögzítéshez nélkülözhetetlen segédanyagok megfelelő kiválasztása az első pillére a professzionális burkolásnak, hiszen ezek mind minőség, mind esztétikum szempontjából elengedhetetlenek a szakszerű munkavégzéshez. A burkolat kiválasztásánál azonban nemcsak a minőségi szempontot kell figyelembe venni; fontos például, hogy lesz-e fal- vagy padlófűtés a burkolandó felület alatt, s a lapok mérete és a tervezett mintázat is indokolhat különleges rögzítési technikát. Mára a fugák egész színskálája áll rendelkezésünkre, de fontos odafigyelni annak összetételére is, hiszen a helyiség funkciója megkövetelheti például a vízzárás biztosítását.

Ez el is vezet a második ponthoz, amely már szakembert igényel. Először is, számos előkészületet meg kell tenni. A felületek vizsgálata során fel kell fedni az esetleges repedések okát, a felületi tapadási gyengeségeket, az egyenetlenségeket, és a beton megfelelő lejtését. A hibák javítása, a felület kiegyenlítése, s esetleges vízszigetelése után indulhat csak a burkoló munka.

 

 

Amit kínálunk Siófok, Székesfehérvár és Fonyód körzetében:

Járó- és falfelületek burkolása

Nappalik, konyhák és fürdőszobák aljzat- és falburkolása, valamint lépcsők járófelületének kialakítása.

Térburkolatok készítése

Térburkolás térkőből, fából, téglából vagy faragott kőből, esetleg igény szerint füvesíthető terhelhető műanyag térhálóból, kerti szegélyek telepítése és helyszíni kivitelezése.

Díszburkolatok

Kő díszburkolatok készítése és felújítása kerti járdákon és támfalakon, valamint lábazatokon és a ház körüli alapszegélyeken, oszlopokon és pilléreken.

 

Meleg burkolás

Meleg, mivel az érzetünk velük kapcsolatban meleg érzet. Ide soroljuk a szőnyegeket, a faburkolatokat, mint pl. a parketta, a lambéria stb. Továbbá a műanyag, gumi, stb., mint pl. PVC, műgyanta, gumiszőnyeg, műfű, stb.

Amit kínálunk Siófok, Székesfehérvár és Fonyód körzetében:

Parkettázás

Laminált parkettából illetve hajópadlóból járófelületek igényes kialakítása és szegése, valamint falburkoló panelek elhelyezése és azok alapjának kialakítása.

Lambériázás

Oldalfalak és járófelületek kialakítása fa alapanyagból.